top of page

Kiinnostuimme mehiläistarhauksesta jo 2000-luvun alkupuolella. Ensimmäiset mehiläispesät hankimme kaupunkitontillemme kuitenkin vasta 2014. Pesät kukoistivat ja harrastaminen oli mukavaa. Hyvinvoivat mehiläisyhdyskunnat pyrkivät lisääntymään ja niin kävi meilläkin. Lisäksi tontillemme tupsahti jostain kanoja ja kanejakin, Ponkalan kotitila syntyi.

Lopulta elämä kaupungissa mikrofarmin kanssa alkoi tuntua turhan haasteelliselta. Löysimme Hämeestä unelmiemme vanhan tilakeskuksen, jonne mahtuivat mainiosti kaikki lapsemme, eläimemme sekä mehiläispönttömme ja tilaakin vielä jäi. Nyt saimme mehiläisillemme puhtaat laitumet, sankkojen kuusimetsien ja luomuviljelysten laitamilta.

Halusimme tarjota terveellisempiä herkkuja lapsillemme, ja pikkuhiljaa kehittyivät maustetut tuotteemme. Huomasimme, että herkut voisivat olla myös funtionaalisia ja terveyttä ylläpitäviä.

Erika

Sairaanhoitaja-bioanalyytikkona työuraansa tehnyt, mehiläistarhaaja ammattilainen sekä apiterapiaopinnot suorittanut äiti-ihminen. Lähiruoka-aktiivi, reko-ryhmien ylläpitäjä. Eläinrakas tuuliviiri, loputon suunnittelija ja ideoija.

Timo

Leipurin koulutuksen saanut mehiläistarhaaja, suunnitelmien toteuttaja. Järjestyksen ihminen, joka pitää huolen asioiden loppuunsaattamisesta. Torniosta lähtöisin oleva heppu on luontoa ja raskasta rokkia rakastava maalaispoika.

Emme niinkään halua tehotuottaa valtavia määriä hunajaa, vaan haluamme osaltamme auttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä. Mehiläistemme arvo ei ole pelkästään niiden tuottamassa hunajassa. Niiden tekemä pölytystyö on erittäin tärkeätä lähiympäristön luonnolle, ja hyvin arvokasta myös viljelijöille.

 

Haluamme tuottaa mehiläistemme kanssa yhteistyössä laadukasta ja puhdasta hunajaa, alkuperäislajin keräämänä. Pohjoismainen tumma mehiläinen on parhaiten Suomen arktisiin olosuhteisiin sopeutunut mehiläisrotu, joka kykenee talvehtimaan täällä hyvin luonnonmukaisesti. Tästä syystä olemme vaihtamassa mehiläisrotuamme. Tuottamaamme mustan mehiläisen hunajaa ei lainkaan lämpökäsitellä ja se on vain karkeasiivilöityä, jotta kaikki upeat mehiläispesän aarteet ovat tallella.

bottom of page